Zelf een bedrijf van de grond af opbouwen is best een opgave. Het kan gemakkelijker zijn om een bedrijf over te nemen. Maar aan welke zaak wilt en kunt u leidinggeven? Hoe bereid u zich voor op een overname en op welk moment klopt u bij ons aan voor advies?
Een bestaand bedrijf overnemen, heeft een paar mooie voordelen. De onderneming die u koopt heeft al een klantenkring en heeft een reputatie opgebouwd. Omdat bekend is hoe goed het bedrijf draait, kan het gemakkelijker zijn om een benodigde financiering rond te krijgen. Ook hoeft u geen personeel te werven, u neemt de werknemers ook over en zij beschikken over ervaring en relevante knowhow. U hoeft bovendien niet langzaamaan zelf een bedrijf op te bouwen, maar springt op een rijdende trein. Dat is tijdwinst.
Welk bedrijf past bij u?
Welk bedrijf u overneemt, hangt af van uw motivatie. Bent u starter, dan wilt u een bedrijf dat bij uw persoonlijke ambities past. Enig zelfonderzoek is dan beslist nodig. Waar ligt uw affiniteit? Wilt u een bedrijf dat aansluit op uw werkervaring of wilt u juist iets heel anders doen? Bespreek uw plannen eens met ondernemers die u kent. Zij kunnen u meer vertellen over de mooie en de lastige kanten van het ondernemerschap. Heeft u al een eigen bedrijf dan zijn zakelijke motieven misschien belangrijker: groei, schaalvoordelen behalen en uw concurrentiepositie verbeteren. Bedenk wel dat het niet mogelijk is om twee eenmanszaken te hebben. U moet dan het over te nemen bedrijf in uw eerste zaak inpassen of kiezen voor een andere rechtsvorm.
In gesprek met de verkoper
Als u weet u wat u wilt, kunt u gericht op zoek naar een bedrijf. Misschien kunt u de zaak van een bekende overnemen of weet u dat er een aantrekkelijk bedrijf in de verkoop komt. Is dat niet zo, dan kunt u overnamespecialisten vragen naar hun aanbod. Bereid u goed voor op het gesprek met de verkoper. Die wil weten wie u bent, waarom u geïnteresseerd bent, hoe serieus uw plannen zijn en of u daadwerkelijk de zaak kunt leiden. De verkoper moet op zijn beurt aan kunnen tonen waarom zijn bedrijf voor u aantrekkelijk is. Gegevens over omzet, personeel, klantenbestand, voorraad en locatie is slechts een deel van het verhaal. U wilt ook een reële en kritische SWOT-analyse van de onderneming met daarbij een heldere marktanalyse.
Zelf onderzoek doen
Realiseer u goed wat u allemaal overneemt. Kunt u bijvoorbeeld allerlei contracten overnemen? Als het bedrijf personeel in dienst heeft, horen die ook bij de overname en mag u niets veranderen aan hun rechten en plichten. Onderzoek verder of er nog rechtszaken lopen en of er vorderingen en schulden zijn. Als u de overname ziet zitten, kan er een intentieverklaring opgesteld worden met afspraken over de onderhandelingsprocedure, exclusiviteit en geheimhouding.
Gesprek over financiering en verzekeringen
Wanneer de plannen een serieuzere vorm aannemen, neem dan ook contact op met ons kantoor voor een goed gesprek over financieringen en verzekeringen. Als u starter bent, komt er heel wat op u af: van bedrijfsverzekeringen tot verzekeringen voor medewerkers en voor uw eigen inkomenszekerheid. En hoe krijgt u de financiering rond? Als u al ondernemer bent, zult u met de bedrijfsovername weer opnieuw naar de risico’s moeten kijken en daar uw verzekeringspakket op aanpassen. Wat uw uitgangspositie ook is, wij zitten klaar om u te adviseren.